Hasznos információk

Tájékoztató alsóvégtag amputáltak és a családtagjaik számára:

 

A Rehab-Észak Kft a segédeszköz ellátásban szerzett több évtizedes tapasztalata, és az ellátásban részt vevő szakemberek folyamatos továbbképzése biztosítja, hogy a szerte a világon felhalmozott tudásanyag Magyarországon is elérhető legyen.

Az általunk kínált korszerű protetikai megoldások kielégítik a páciensek mindennapi élete során felmerülő igényeit.

A teljes folyamatnak - az operációtól a rehabilitációig, a protézissel való ellátásig - legfontosabb célja a mobilitás helyreállítása.Az egész kezelésének - az operációtól a rehabilitációig, a protézis felillesztéséig - legfontosabb eredménye lesz a mobilitás helyreállítása.

A rehabilitációs team tagjai (kezelőorvos, gyógytornász, ortopédiai műszerész és természetesen a páciens és hozzátartozói) segítenek abban, hogy az amputáltak a lehetőségekhez mérten lemondások nélküli önálló életet élhessenek. A rehabilitáció hosszú folyamat, amelyet sokféle tényező befolyásolhat.

Rehabilitációra vonatkozó ajánlásainkat az alábbiakban találja. Természetesen ezek csak ajánlások, és a rehabilitációs team utasításai mindig elsőbbséget élveznek.

Mit jelent az amputációs szint?

Az amputációs szint megmutatja, milyen magasságban történik az adott végtagon a sebészeti beavatkozás.

Az amputációs szintet a sebész határozza meg az operáció előtt vagy alatt.

A leggyakoribb amputációs szintek:

  • Lábamputáció
  • Transztibiális amputáció (TT) (a köznyelvben lábszár amputáció)
  • Térd-exartikuláció (KE)
  • Transzfemorális amputáció (TF) (a köznyelvben comb amputáció)
  • Csípő-exartikuláció (HE)
  • Hemipelvektómia

Operációt követően az Ön felépülése és a végtagcsonk gyógyulása a legfontosabb feladat. Ez az előfeltétele annak, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a rehabilitáció, és Ön művégtagot kaphasson.

Megfelelő pozícionálás

Közvetlenül a műtét után, valószínűleg nem lesz képes hosszabb ideig mozdulatlanul feküdni, vagy segítség nélkül az ágyban a másik oldalára fordulni. A nővérek segítenek majd abban, hogy naponta többször helyzetet tudjon változtatni. A helyzetváltoztatás azért lényeges, hogy megtalálja a legkevésbé fájdalmas pozíciót, és megakadályozza a felfekvések kialakulását. A helyes testhelyzet megtalálásával megelőzhető az ún. flexiós kontraktúra kialakulása (a csípő vagy a térd mozgásterjedelmének beszűkülése) is, amely nagyon megnehezítheti a rehabilitációt.

Kompressziós terápia

A kompressziós terápia célja, hogy enyhítse az ödémát, és előkészítse a csonkot az első protézis viselésére. A kompressziós terápiától várhatjuk, hogy jelentősen csökken a duzzanat, csillapodik a fájdalom, és mivel a csonk állandó nyomás alá kerül, felkészül a protézistok viselésére.

A kompressziós terápia több fajta technikával is elvégezhető: A csonkot be lehet fáslizni rugalmas pólyával (fáslival), viselhet kompressziós csonkharisnyát, vagy előre gyártott szilikon linert.

Kompressziós harisnya

Fásli helyett használhat kompressziós csonkharisnyát is. A csonkharisnya szintén rugalmas anyagból készül, és több méretben kapható. A rugalmas pólyához hasonlóan, a csonkharisnyát is ajánlott naponta kimosni, majd a rugalmasság megőrzése érdekében vízszintes helyzetben hagyni megszáradni.

A kompressziós harisnya nagy előnye, hogy könnyű a felhelyezése és a levétele. A rugalmas pólyánál ügyelni kell arra, hogy a fásli szorítása a csonkvégtől felfelé fokozatosan gyengüljön és kúpos formát alakítson ki, a csonkharisnyák speciális szövésének köszönhetően nincs szükség külön odafigyelésre. Használatuk jóval egyszerűbb.

A csonk megfelelő gondozása

Mindig kérje ki kezelőorvosa tanácsát a csonk megfelelő ápolásával kapcsolatban. A csonk higiéniájára a sebgyógyulás után is ügyelni kell. A csonkot langyos és antiszeptikus bőrbarát szappannal naponta meg kell mosni. Az Ottobock bőrápoló termékeivel egyszerű a bőrápolás, mert ezeket a termékeket kifejezetten a csonk bőrének ellátására fejlesztették ki. A Derma Clean speciális oldattal naponta tisztítsuk meg a bőrt, majd az erősen igénybe vett bőrön nagy felületen kenjük szét a Derma Repair speciális bőrápolót. A Derma Prevent ápolószer védőfilmként burkolja be a bőrt, vékony rétegben kenjük fel a bőrre lehetőleg még a protézis felvétele előtt.

Az amputált végtag bőre a műtétet követően gyakran érzékeny. Ez több módszerrel csökkenthető: Puha kefével vagy rücskös felületű masszázslabdával dörzsölje át, vagy finoman ütögesse az érzékeny bőrfelületet. A csonkot érdes törölközővel vagy mosdókesztyűvel is dörzsölgetheti. A csonk gondozásakor ellenőrizze, nincsenek-e sérülések, felfekvések vagy hólyagok a csonkon. Nagyon fontos, hogy ezeket minden esetben kezelje, mutassa meg kezelőorvosának. Tükör segítségével ellenőrizze a csonk hátsó részét is.

Ne feledje, hogy a művégtag felhelyezése reggel, fürdés után általában nehezebb a szokottnál, hiszen a meleg víz hatására a csonkon a bőr megduzzad.

(forrás: ottobock.)

 

A J-180/M dongaláb kezelő készítésével kapcsolatos információk

 

Az eszköz készítése során két különböző technikai megoldást alkalmazunk, amelyek a végleges funkcióra nincsenek befolyással, pusztán a gyártási folyamat eltérő.

Kisebb gyermekek esetén alkalmazzuk az u.n. közvetlen felhúzásos technikát. Ebben az esetben az eszköz alapanyaga egy turbocast nevű speciálisan erre a célra használatos, alacsony hőfokon lágyuló műanyag. A kilágyított anyagot közvetlenül helyezzük a lábra, ezután a megfelelően korrigált helyzet kialakítása és megtartása után az anyag visszanyeri eredeti szilárdságát. A szegés, és tépőzárak felhelyezése után a termék elkészült.

A teljes folyamat 2-2,5 óra időtartamot vesz igénybe, ezért MINDEN ESETBEN ELŐJEGYZÉS SZÜKSÉGES.

Nagyobb gyermekeknél, illetve nagyobb mértékű deformáció esetén gipsz segítségével mintát veszünk az érintett végtag(ok)ról. Magát a terméket már az ebből a mintából készített gipsz pozitívra dolgozzuk fel, magas hőfokon lágyuló polyetilén anyagból. Ebben az esetben mód van dekorációs színezésre is, igy a gyermekek könnyebben elfogadják az eszközt. Időpont egyeztetés ebben az esetben is határozottan célszerű.

A gipszminta levétele kb. 0,5-1 órát vesz igénybe, majd a termék elkészüléséről telefonon értesítjük a szülőt. Az eszköz teljes elkészülése ezzel a technológiával 5-15 munkanap. Átvételhez mindenképpen hozni kell a gipszminta levételekor kapott megrendelőlapot, és a gyermeket is.

 

Gerincferdülés kezelésével, gerinc ortézisek gyártásával kapcsolatos információk

 

Az emberi gerincoszlopnak csak nyílirányban vannak élettani görbületei, amelyek az élet folyamán változnak, és végleges formájukat a növekedés befejezésekor nyerik el. A felnőtt ember gerince kétszeres S alakban görbült, és ezek a görbületek helyes tartásnál egymást kiegyenlítik.
A fejletlen, gyenge izomzatú gyerekeknél különösen az iskolás-, és serdülőkorban a gyors növekedés következtében hanyag, helytelen testtartás alakulhat ki. Ezek a fiatalok igen gyakran feltűnően kerekhátúak, vállaik előreesnek, csapottak, mellkasuk lapos, hasuk előredomborodik, fáradékonyak, nehezen tanulnak. Hanyag tartásnál a gerincen nincsenek rögzült elváltozások, felszólításra a gyerek helytelen tartását ki tudja javítani.
A hanyag tartást el kell azonban különíteni a gyermekkori gerincbetegségektől- néha nem is olyan könnyű-, amelyek szakorvosi ellenőrzést és kezelést igényelnek. Kóros körülmények között eltűnhetnek, vagy abnormális határokon túl is fokozódhatnak a nyílirányú gerincgörbületek, jellegzetes szerkezeti eltérések mellett, (Scheuermann – betegség) vagy létrejöhet a gerincoszlop kóros homlokirányú elhajlása, ferdülése (strukturális scoliosis) is. Mindez kísérő tünete, szövődménye lehet számtalan kórképnek, de legtöbbször mint önálló kórkép fordul elő.

A Scheuermann-betegség a serdülő fiatalok körében igen gyakran fordul elő, sajnos kezdeti szakaszában könnyű elnézni, tartáshibának minősítik és kezelés nélkül hagyják. A csigolyákon észlelhető jellegzetes szerkezeti eltérések következtében azonban röntgenfelvétellel igazolható. A kórkép megjelenési ideje jellemző, 10-12 éveseken a korai, 14-15 éveseken már a kialakult, jellegzetes formákkal találkozunk. Fiuk, lányok közel azonos gyakorisággal betegednek meg.

A szerkezeti scoliosis nem csupán a gerinc oldalirányú görbületét jelenti, hanem azzal egy időben a gerinc torzióját, a csigolyák vízszintes síkban történő elcsavarodását is. A kóros görbület oldalán megjelenik, kiemelkedik a bordakúp, s ez egyben fel is hívja a figyelmet a betegségre. A szerkezeti scoliosis elsősorban lányok megbetegedése, bármelyik korban előfordulhat.
A fent leírt betegségek ismeretlen eredetűek, ezért a korai felismerés, és kezelés jelenti a védekezés egyetlen hatásos módját. A korai felismerésben nagyon fontos szerepe van a szülőknek, gyermekorvosoknak, védőnőknek, pedagógusoknak. Figyelemmel kísérve a gyermek növekedését, testtartását, annak változásait, ha rendellenességet észlelnek, keressék fel az ortopéd szakorvost.

Különösen fontos a kisgyermekkori gerincferdülések időbeni felfedezése, mert ezek hajlamosak leginkább a gyors rosszabbodásra, s emiatt többségük kórházi kezelést és fűzőviselést igényel.
A kozmetikus, higiénikus műanyag fűzőkkel a kóros görbületeket jelentős mértékben vagyunk képesek javítani. A gerincferdülés nagyságának változása röntgenfelvételek készítésével pontosan nyomon követhető!

Fűzőkészítés

A gyermek számára rendelt fűzőt ortopédtechnikusok készítik el, minden esetben egyéni mintavétel alapján. A fűzőviseléssel járó esetleges nehézségekről, kellemetlenségekről, és a kezelés várható eredményeiről a betegeket, és szülőket, kollégáink részletesen tájékoztatják. A gyerekeket életmódbeli tanácsokkal látják el, és külön felhívják a figyelmüket a gyógytorna fontosságára.

Cheneau, és Boston rendszerű fűző mintavétel: MINDEN ESETBEN ELŐJEGYZÉS SZÜKSÉGES! A mintavétel az erre a célra kialakított helységben történik, egy speciális állvány segítségével. Itt a páciens a megfelelő pozícióba állítást követően kényelmesen álló helyzetben várhatja meg, amíg a kollégák elkészítik az egyedi gipszmintát. A mintavétel általában kb fél órát vesz igénybe, majd lehetőség nyílik a zuhanyzó igénybevételére is. A műanyag fűző a mintavétel során levett negatív minta gipszpozitívvá átalakítása, és a megfelelő korrekciók elvégzése után kerül elkészítésre polietilén anyagból a legkorszerűbb infrakemence, és vákuumformázás segítségével.

Az elkészült fűző próbájáról és átadásának időpontjáról a kollégák előzetesen tájékoztatást adnak.

Traumás fűző mintavétel: mivel ezt a típust traumás sérülés vagy osteoporosis eredetű csigolyatörés esetén használjuk, az egyedi mintavétel történhet az előzőekben ismertetett módon, azonban ha a sérülés jellege megköveteli, esetleg postoperatív állapotban az orvos kifejezett utasítására a mintavételt fekvő helyzetben kell elvégezni.

Ekkor a kollégák a törzs elülső, majd a beteg megfordítása után a hátulsó részről külön gipszmintát vesznek. Ezt a műveletet minden esetben a legnagyobb körültekintéssel, gyógytornász segítségét igénybe véve végzik el. A negatív mintákat a jelölt, és fiziológiásan azonosítható pontok segítségével összeillesztik, a gyártás további folyamata azonos az előzőekben leírtakkal. Ezeket az eszközöket a beteg mielőbbi mobilizálhatósága, ezzel együtt a kórházban töltött idő lerövidítése érdekében soron kívül, jellemzően 1-2 munkanap alatt elkészítik kollégáink.

A gerinc ortézisek használatának módját és idejét a kezelőorvos határozza meg, attól eltérni tilos.

Széchenyi 2020